Zirkonyum Dişler

Zirkonyum Dişler

Zirkonyum dişler konusunda son zamanlarda çok şeyler mi duymaya başladınız? Zirkonyum protezler sizin için doğru seçenek mi? Zirkonyum dişlerin fiyatları nedir? Ankara da nerelerde yapılır?  Metal destekli porselen kaplamalarla aralarındaki farklar nelerdir? Bu ve benzeri zirkonyumla ilgili merak ettiğiniz tüm konularda size ayrıntılı bilgiler verecek olan yazımızda aradığınız tüm sorulara cevap bulabileceğinizi umuyorum.

Zirkonyum nedir?

Zirkonyum nedir?

Zirkonyum atom numarası 40 olan bir elementtir. Periyodik cetvelde metaller grubunda yer alır. Doğada saf olarak bulunmaz. Savunma sanayi, endüstri de bir çok alanda kullanılmakla beraber diş hekimliğinde de porselen alt yapısı, implant abutmenti olarak, ortodontik braket yapımında diş rengi estetik görünümlü bir metal olmasının verdiği avantajlardan dolayı kullanılmaktadır. Diş hekimliğinde zirkonyum minerali olan zirkonyadan elde edilen zirkonya seramiği formu kullanılır.

Yüksek mekanik dirence, kimyasal ve boyutsal stabiliteye, paslanmaz çeliğe benzer özelliklere sahiptir. Korozyona son derece dayanıklıdır.

Diş Hekimliğinde Zirkonyum Kullanımı;

Dayanıklı ve diş renginde olması nedeniyle diş hekimliğinde özellikle estetik diş hekimliği uygulamalarında birçok alanda yoğun kullanım alanı bulmuştur. Özellikle yüksek korozyon direnci ağız ortamında ciddi avantaj sağlar. İmplant ve implant üst yapısı yapımında, kron köprü protezlerinde alt yapı olarak, post kor, kompozit dolguların içine katılmak suretiyle, ortodontik braket yapımında kullanılmaktadır.

Zirkonyumun Avantajları Nelerdir?

Zirkonyumun Avantajları Nelerdir?

  • Çok estetiktir bu özellikle ön bölgede yapılacak kron , köprü, protez ve implantlarda avantaj sağlar.
  • Doğal dişlere çok benzer
  • Işığa karşı davranışı, geçirgenliği doğal dişe çok yakındır bu da protezlerde metal destekli porselenlerin mat görüntüsünden kurtulmamızı doğal bir görüntü sağlanmasına olanak verir
  • Ağızdaki dokularla uyumludur.
  • Sert ve sağlamdır. Buna karşın metallerin olumsuz özeliklerini barındırmaz.
  • Metal destekli protezlere göre dişten daha az madde kaybı yapılarak hazırlanabiriler.

zirkonyom dişler

Zirkonyumun Dezavantajları Nelerdir?
  • Dayanıklı yapısı bazen alehte çalışabilir temas ettiği dişlerde aşınmaya neden olabilir.
  • Çok uzun köprülerde tercih edilmemektedir.

Zirkonyum Protezlerin Hazırlanması Nasıl Olmaktadır?

Zirkonyum Protezlerin Hazırlanması

Hazırlanması diğer kron köprü protezlerine çok benzer iki aşamadan oluşur. Birinci aşama preparasyon dediğimiz dişlerin kesilmesi, protez için uygun aşamaya getirilmesi ve ikinci aşama hazırlanan protezin dişe uyumlanıp yapıştırılması olarak genellenebilir.

Diş kesimi aşamasında diş hekiminiz kapanışınız, diğer dişlerle uyum, gülüş çizgisi v.b fonksiyonel ve estetik gerekliliği düşünerek dişlerinizi küçültecek ve belirli bir form verecektir. Bu küçültme işleminden kasıt zirkonyum ve üzerine gelecek estetik materyal kadar dişten madde kaybı yapılmasıdır. Tabi bu aşamada kesilen dişlerde çürükler varsa bunlar temizlenecek gerekirse kanal tedavisi yapılacak dişler üzerine zirkonyum kaplamaların gelmesi için hazırlanacaktır.

Diş kesimin takiben diş hekiminiz dişlerin ölçüsünü alacak.

zirkonyum ölçü alınması

Ölçü almayı takiben de dişlerinize zirkonyumun laboratuvarda yapım aşaması esnasında estetik görüntü vermek ve ağrımalarına engel olmak için geçici akrilik diş kaplamaları 1-2 saat içinde hazırlanıp yapıştırılacaktır.

Yukarıdaki gibi klasik ölçüler alınabildiği gibi cad-cam sistemlerde tarama yöntemiyle özel ölçülerde alınabilmektedir. Ya da hasta ağızından normal ölçü alınıp laboratuvarda görüntülü tarama da yapılabilmektedir.

cad-cam sistemler

Laboratuvarda elde edilen bu datalara göre cad-cam cihazlarında zirkonyum bloklardan son derece hassas size özel zirkon alt yapı bloklardan üretilmektedir.

Zirkon alt yapı hasta ağızında prova edildikten sonra da. Rengi seçilerek üst yapısı yapılmakta ve özel yapıştırıcılarla yapıştırılmaktadır.

Zirkonyum Dişlerin Fiyatları Ne Kadardır?

Zirkonyum dişler normal metal destekli porselen dişlerden iki kata varan oranlarda daha pahalı olabilmektedir. Ücretleri diş hekimine göre değişebilmektedir.

Zirkon alt yapı

Zirkonyum Kaplamalar Ankara Nerelerde Yapılmaktadır?

Artık her klinikte rutin diş hekimliği uygulamaları arasına girmiştir.

Özeldeki zirkonyum kaplamaları  SSK, SGK, Bağ-Kur karşılıyor mu?

Özeldeki hiçbir diş hekimliği uygulamasını karşılamadığı gibi zirkonyum kaplamaları da devlet karşılamamaktadır şu an için.

Zirkonyum kaplamalara taksit yapılıyor mu?

Bu diş hekiminizle anlaşmanıza bağlı bir durum olup hekiminizle görüşmelsiniz.

Metal İçermeyen Zirkonyum Dental İmplantlar

Metal İçermeyen Zirkonyum Dental İmplantlar

Zirkonyumdan bahsetmişken zirkonyum diş implantlarına da değinmek gerektiğini düşünüyorum. Bilindiği gibi çoğunlukla diş implantları titanyum da üretilmektedir. Titanyumun estetik olmayan metan görünümü ön bölgedeki implantlarda sorun çıkarmakta metal rendi diş etinden yansımaktadır. Her ne kadar titanyum implantların üst parçası zirkonyum dan üretilebilse de bzen kemik dokunun ince olduğu yerlerde implant gövdesi de renk olarak dışarıya yansıyabilmekte diş etinde implantın silueti izlenebilmektedir.

Estetik diş hekimliğinde bu sıkıntılardan kurtulabilmek için implantlar zirkonyum kaplanarak üretilebilmektedir. Bu tür implantların halen kemikle bağlanma potansiyelleri konusunda birçok araştırma yapılsa da diş hekimliği pratiğinde kullanılmaya başlamıştır.

Detaylı Bilgi ve Randevu Talebiniz İçin