Diş Beyazlatma

Diş Beyazlatma

Gençlerden yaşlılara kadar, herkes beyaz gülümseme ister. Sizin gülümsemeniz insanların sizin hakkınızda fark ettikleri ilk şeylerden biridir ve bir kusursuz parlak gülümseme sağlığı, canlılığı ve tabii ki, güzelliğini gösterir.

Ortalama her 10 yıl da 1-2 ton dişlerimizin rengi koyulaşır. Bu doğal bir gidişattır. Yaşla beraber diş minesi altındaki dentin tabakasının rengi daha görünür hale gelmektedir. Dişin minesini transparan, şeffaf bir cam gibi düşünürsek dentin tabakası onun altında gözükür ve dişe rengini verir. Genetik her yönden dişlerimizin rengi konusunda belirleyici rol oynar bunun haricinde yediğimiz gıdalar, beslenme alışkanlıklarımız, sigara alkol kullanımı çok etkendir.

Diş beyazlatma çılgınlığı bundan yaklaşık 10 yıl önce evde beyazlatma striplerinin tanıtılmasıyla başladı o tarihten beri dünya üzerinde milyonlarca kişi dişlerini beyazlattı.  Daha sonra ofis tipi beyazlatmalar, diş beyazlatma diş macunları v.b ürünlerle beyazlatmanın uygulama süresi azalırken etkinliği gitgide artmaktadır.

Tabi günümüzün estetik anlayışı da geçmişe göre farklıdır bundan 15 yıl önce beyaz dişler şimdilerde sarı olarak kabul edilmektedir. Dişlerde radikal kesimler yapıp porselen yapmak yerine, bonding denilen özel dolgular ve diş ağartma ile kozmetik diş hekimliğinde çok tatmin edici gülüş estetiği sonuçlarına ulaşılmaktadır.

diş ağartma

Son yıllarda artan araştırmalar dişlerin beyazlığı üzerinde bir hayli fazladır. Beyaz ve düzgün sıralanmış dişler kişinin etkileyiciliğini ve çekiciliğini ciddi şekilde artırmaktadır neden olduğunu fark etmese bile karşıdaki insan güzel dişlerden etkilenecektir.

Öyleyse beyaz ve güzel dişlere sahip olmak için ne yapabiliriz?

Bunun için birçok beyazlatma yöntemi vardır ama her yöntem herkes için uygun değildir. Öncelikle ilk kural olarak daha önce hassasiyet, ağrı gibi kötü bir diş beyazlatma tecrübesi geçirmiş kişiler tekrar bu işi denememelidirler.  Ve temelde iki beyazlatma yöntemi vardır ofis ve ev beyazlatma yöntemleri. İki temel beyazlatma maddesi vardır karbamid ve hidrojen peroksit.

Hassasiyet beyazlatma sonrası hastalar için en büyük sıkıntı kaynağıdır. Hassasiyete sebebiyet olarak kullanılan ışık kaynağının verdiği ısı ya da temel beyazlatma  ajanı olan karbamide peroxide in dişler ve diş etleri üzerindeki kostik etkisi gösterilmektedir.  Diğer sorunda beyazlatmanın geri dönmesidir.

Bu temel bilgiler ışığı altında size şu şekilde dişlerinizi beyazlatın ya da beyazlatmayın diyemeyiz ama hangi beyazlatma yöntemini seçebileceğiniz konusunda size yol gösterebiliriz;

  • Peroksit jellerin beyazlatma etkinliği genelde daha fazladır.
  • Beyazlatmanın etkinliği kontak zamanına çok bağlıdır. Yani beyazlata ajanı dişler üzerinde ne kadar uzun süre kalırsa etki o kadar iyi olur.  Çalışma temponuza göre bu hususu dikkate almalısınız.
  • Hidrojen Peroksit beyazlatma esnasında su ve beyazlatıcı oksijene parçalanır. Normal şartlarda dişlere zarar verici bir yan ürün oluşturmaz.
  • Hidrojen Peroksit stabil değildir ve zamanla bozulma sonuçta da etkinliğinde azalma eğilimi gösterir o yüzden ürünün taze ve uygun koşularda saklanmış olduğuna emin olmalısınız.
  • Karbamid peroksit ise beyazlatma esnasında hidrojen peroksit ve amonyak a parçalanır. Amonyak yumuşak doku irritasyonuna neden olabilir.
  • Isı hidrojen peroksit reaksiyon hızını hızlandırır: Her 10 derecelik santigrat artış, reaksiyon hızını iki katına çıkarır.
  • Işık da reaksiyon hızını hızlandırır, ancak gerekli lümen seviyesi  görmek için koruyucu gözlük gerektirir.
  • Kapalı sistemlerde yani kişiye özel plak yapılıp beyazlatma ajanının bunun içinde uygulandığı sistemler kaçan oksijeni minimal seviyede tutar, ajanın kontak süresini arttırır o yüzden çok daha başarılıdır. Ayrıca diş etleri üzerine olumsuz etki minimaldir.

bleaching

Şimdi bu bilgiler ışığı altında şimdi de şuan kullanılmakta olan çeşitli beyazlata yöntemlerini  inceleyelim. Profesyonel yani diş hekimince yapılan beyazlatma en etkin beyazlata yöntemidir. Çünkü doktorunuz size en uygun yöntemi tespit edecek ofiste kontrol altında yüksek yoğunlukta beyazlatma uygulayacaktır  ve çoğunlukla size vereceği aparatlarla evde de biraz beyazlatma işlemine deva ettirecek elde edilen sonucun stabil olmasını sağlayacaktır. Estetik diş hekiminin uygulayacağı yüksek konsantrasyondaki ajanı sizin güvenli şekilde yalnız başına yapabilmeniz söz konusu olamaz. Fakat diş beyazlatma işine çok para ve vakit harcamayan hastalar için 3  tane diş beyazlatma yöntemi sunabiliriz.

  1. Jel Yöntemi:Hazır ağızlıklar içine jel sürülür ve ağıza yerleştirilir. Tedavi birkaç hafta sürer.
  2. Beyazlatma stripleri: Kısa sürede sonuç verir özel şeritler dişlere uygulanır ama çok kalıcı değildirler
  3. Kalem beyazlatıcılar: Kelem şeklinde dişler üzerine sürülür.

Beyazlatma tabi gülüş estetiğinde belli br dereceye kadar etkili. Dişlerinizde madde kayıpları, çürükler, çapraşıklıklar, kırıklar varsa kozmetik diş hekimliğinde çeşitli diğer estetik uygulamalar gerekli olabilir.

Örneğin dişleriniz de çapraşıklıklar varsa ilk önce bir ortodontik tedavi ile bu çapraşıklıkların düzeltimi sonra gerekli ise diş beyazlatma kombine uyuglanabilir.

Dişlerinizde kırıklar ya da aşırı renklenmeler varsa. Bonding denilen özel ışıklı kompozit dolgular, laminate denilen yaprak porselenler, empress denilen metal desteksiksiz porselen kaplamalar yine zirkonyum denilen özel diş protezleri ile dişlerin onarılması gerekli olabilir. Tüm bunlar estetik diş hekimiyle siz arasındaki muayene sonra tasarlanacak ve planlanacak şeyler. Gülüş tasarımında ortodonti, protez, periodontoloji, endodonti gibi bir çok diş hekimliği branşı işin içine girer.

Detaylı Bilgi ve Randevu Talebiniz İçin