Diş implantları bir başka değişle dental implantlar, halk arasındaki deyimiyle vidalı diş, çivili diş artık ne derseniz deyin günümüzde çok yaygınlaştı. İmplant sözcüğü Latince " in = içerisine , içerisinde " ve " planto = ekme, dikme , yerleştirme , gömme " anlamına gelen sözcüklerin bileşiminden oluşmuştur. Bundan 15-20 sene öncesine kadar çok nadir uygulamalar arasındayken artık diş çekimi kadar rutin diş hekimliği uygulamaları arasında yerini aldı. Tabi bunda da haklı nedenler var. Düşünsenize kaybettiğiniz dişinizin yerine dişin hem kökünü hem de üst yapısını taklit eden, fonksiyon açısından gerçek dişinizin eksikliğini size hiç hissettirmeyen, dişinizin olmadığını zamanla sizin bile unuttuğunuz yeni dişleriniz oluyor birden takıp çıkarttığınız o eski protezlerinizden kurtuluyorsunuz. Ne güzel değil mi?
Evet diş implantları gerçekten de bu kadar kullanışlı ve güzel oluşumlar. Ama tabi baştan doğru planlamayı, doğru cerrahi uygulamayı ve üzerinin doğru protezini yapmak kaydıyla yoksa bu işin sizin ve hekiminiz için kabusa ve işkenceye dönmesi içten bile değil. Artık paranıza mı yanarsınız, emeğinize mi çektiğiniz sıkıntıya mı siz düşünün gerisini. Şaka bir yana dental implantlar ömrünüzde sınırlı sayıda yaptıracağınız hem maddi hem manevi külfetli bir işlem dizisi o yüzden baştan yanlış karar verilir ve uygulanırsa gerçekten her şeyin çok çabuk boşa gitmesi mümkün. Baştan doğru bir planlama ve iyi bir implant cerrahi uygulaması çok önemli. Baştan verilen doğru karar sonuçta da bizim yüzümüzü güldürecektir.
Bu yazımızda siz hastalarımızı bilgilendirmek amaçlı implant hakkında genel bilgiler vereceğiz.
İmplanta Hazırlık
İmplant öncesi hastayla ilk önce güzel ve ayrıntılı bir ön görüşme gerçekleştirilmeli. Bu görüşmede;
- Hastanın Şikayeti
- Hastanın Tıbbi Geçmişi
- Hastanın Dental Geçmişi
Hasta Şikâyeti; Hastanın şikayetini ve beklentilerini hekimin tam olarak anlaması ve ayağı yere basmayan isteklerin olmayacağı konusunda hastaya bilgi verilmesi gereklidir.
Hastanın Tıbbi Geçmişi; Diabetes Mellitus, Rheumatoid Arthritis, Osteomalacia, Osteogenesis Impefecta, Osteoporosis , İmmün yetersizlik (HIV, Immunosuppressive İlaçlar), Radyasyon Terapisi , Mental veya Psikolojik rahatsızlıklar, Kanama Bozuklukları (Hemorrhagic diathesis, antikoagulan ilaç kullanımı) gibi hastalıklar açısından değerlendirme yapılmalıdır.
Hastanın Dental Geçmişi; Hastanın geçmişteki diş hekimi tecrübeleri araştırılarak daha önce mevcut olan kronik abseler veya iyileşmeyen yaraların mevcudiyeti araştırılır. (diabetes mellitus). Hastanın sahip olduğu restorasyonlar değerlendirilerek hastanın implant tedavisinden beklentileri değerlendirilir ve daha önce yaptırdığı tedavilerde varsa çektiği sıkıntılar ve mevcut sorunlar değerlendirilerek aynı sorunlarla implant tedavisinde de karşılaşılmaması için çalışılmalıdır.
Bunlar etraflıca sorgulanıp hasta dosyasına not alındıktan sonra 'Ağız İçi' muayeneye geçilmelidir.
Ağız içi muayene
Teşhis Modelleri, Sert ve Yumuşak Doku Değerlendirmesi ve Radyolojik Değerlendirmeyi kapsar.
Teşhis Modelleri; Bu aşamada hastanın plastik ağız içi ölçüleri alınarak model üzerinde implant yerleri, kemik miktarı, mevcut dişlerin açıları, protez planlaması gibi aşamalar değerlendirilir. Eğer istenirse akrilik rehberler hazırlanabilir.
Sert ve Yumuşak Doku Değerlendirmesi; Bu aşamada gözle ve elle implant yapılacak bölgenin ve çevresinin sağlığı, kemik miktarı, implant bölgesinin genişliği diş hekimince değerlendirilir.
Radyolojik İnceleme; Radyoloji implant planlamasında çok önemli bir yer tutar. Çünkü implant yapılacak kemik bölgesini çıplak gözle görme imkanı yoktur. Çoğunlukla implant yapımı için iki boyutlu radyografiler kafi gelse de . İmplant sayısına, kemik miktarına, anatomik oluşumlara yakınlığına bağlı olarak dental tomografiler gibi daha ayrıntılı ve boyutlu veriler sunan radyografik araçlara da ihtiyaç duyulabilmektedir. Bu filmlerden implant bölgesinin mandibular kanal, maksiller sinüs gibi anatomik oluşumlarla ilişkisi, hangi boyutta implant yapılacağı, kaç implant yapılacağı, çevre dokuların sağlığı gibi çok yönlü değerlendirmeler yapılmaktadır.
İmplant Öncesi Gerekli Kemik Miktarı?
İmplant başarısını etkileyen en önemli unsurlardan birisi yeterli kemik miktarıdır. İmplant ilk başlarda kemiğe belli miktarda vidalama hareketi ile mekanik olarak tutunsa da implantın esas özelliği osteointegrasyon denilen kemikle arasında bir bağ oluşması ve kemiğin bir parçası adeta devamı gibi davranmasıdır. O yüzden implant öncesi hangi boyutta implant yapılacağının ve etrafındaki kemiğin miktarının belirlenmesi son derece önemlidir.
Örnek olarak 4x10mm lik bir implant için en az 6-7mm'lik alveol kemiği kalınlığı gerekirken alt çenede alt çene siniri'nin üstünde en az 12mm kemik bulunmalıdır. İmplant yüzeylerinin çevresinde en az 1-1,5mm kemik bulunacak şekilde implant yerleştirilmelidir.
Dişsiz bölgeler ölçülerek bir veya daha fazla implant üstü kron yapımı için gerekli mesafe olup olmadığına bakılmalıdır. İki diş arasındaki minimum mesafe 7mm'dir.İki diş arasına ideal 4mm'lik iki implant yerleştirilmesi için gerekli minimum mesafe 14mm'dir. Buna göre diş implant arası mesafe 1,5mm, implant-implant arası mesafe 3mm olmalıdır. Eğer iki diş arasındaki mesafe 7-14mm arsında ise geniş çaplı tek bir implant düşünülmelidir. Eğer aralık 12mm ise iki dar çaplı implant da düşünülebilir fakat dar çaplı implantların daha zayıf olduğu unutulmamalıdır.
Restorasyon abutment, abutment vidası ve krondan oluşmaktadır. Bütün bu öğelerin yerleşmesi için implant ile karşı çene diş arasında minimum 7mm aralığa ihtiyaç vardır.
İmplant öncesi tüm bu aşamaları geçtikten ve hangi bölgelere, hangi boyutta, kaç implant yapacağımıza karar verdikten sonra artık implantların cerrahi olarak hasta ağızına yerleştirilme aşamasına geçebiliriz.
İmplant Cerrahisi Öncesi Hastanın Hazırlanması
Bu aşamada hastanın cerrahi öncesi kullanması gerekli ilaçları varsa onların alınması sağlanmalı, karnı tok olmalı, ağız hilyeni sağlanmış olmalı, ve stressiz , konforlu en önemlisi de son derece steril ve dezenfekte bir ortam hazırlanmalıdır. Açık, kemiği de ilgilendiren bir yara oluşturulacağından sterilizasyon kurallarına uymak çok önemlidir.
Ayrıca cerrahi öncesi tüm ekipmanın tam ve çalışır olduğu kontrol edilmeli. Her türlü komplikasyona karşı müdahale için gerekli olan acil müdahale ilaçları hazır bulundurulmalıdır.
İmplant Uygulaması
İmplant vakanın durumuna ve ağız yapısına göre çeşitli cerrahi yaklaşımlarla ağız içine yerleştirilebilir. Bunlar;
- İki aşamalı cerrahi implant uygulaması
- Tek aşamalı cerrahi implant uygulaması
- Çekim boşluğuna implant uygulanması
- Flepsiz implant uygulaması
- Split osteotomiyle implant uygulaması. Şeklinde gruplandırılabilir.
İki aşamalı cerrahi implant uygulaması;
Anestezi sonrası özel kesilerle implant yapılacak kemik bölgesi açığa çıkarılır. İmplant çene kemiğine yerleştirilir, daha sonra diş eti implantı tamamen örtecek şekilde kapatılır ve implantla kemik yüzeyinin bağlantı kurması için 2-6 ay arasında değişen sürelerde beklenilir ve sonrasında implantın üst yapısı yanı protez yapımı aşamasına geçilir.
Tek Aşamalı İmplant Uygulaması;
İmplant yerleştirildikten sonra diş eti ile tamamen örtülmez bir kısmı gözükür halde bırakılır ve sonra çok beklemeden üst yapısının hazırlanma aşamasına geçilebilir. Özel implant türlerinde, enfeksiyonun olmadığı kemik miktarının fazlasıyla yerli olduğu kritik olmayan vakalarda tercih edilir.
Çekim Boşluğuna İmplant Uygulaması;
Bazı vakalarda gerekli şartlar uygunsa bir diş çekilir çekilmez yerine implant yerleştirilebilir. Bu sayede hasta hem çekim hem de implant için ayrı ayrı stres yaşamadan tek seferde dişsizlik sorunundan kurtulabilir. Estetik ve fonksiyon olarak uzun süre problem yaşamaz. Belli durumlarda uygulanabilir. Diğer türlü genelde çene cerrahı çekim sonrası implantı uygulamadan önce 2-3 ay gibi bir süre beklemeyi tercih eder.
Flepsiz implant uygulaması; Yine bazı durumlarda implant boyutları ve diş etinin durumuna göre cerrahi olarak diş etine herhangi bir kesi yapılmadan direkt diş eti üzerinden implant yerleştirilmesi mümkün olabilmektedir. Bu sayede hastaya ilave bir yara oluşturulmamış olur.
Bu kadar ayrıntılı bilgiden sonra diş implantları hakkında sık merak edilen konuları soru cevap şeklinde özetlersek sanırım hastalarımız için daha faydalı olacaktır;
Diş İmplantları, Dental İmplantlar Nedir?;
İlk defa 1952 yılında Branemark tarafından tanımlanmış daha çok titanyumdan üretilen. Diş kemiğine yerleştirilip eksik dişin hem kökünü hem kron kısmını taklit eden diş protezlerine verilen genel isimdir.
Diş İmplantı Kimler Tarafından Yapılır;
Daha çok Ağız Diş Çene Cerrahisi uzmanları tarafından yapılsa da. Günümüzde genel diş hekimlerince rahatlıkla uygulanmaktadır.
Diş İmplantlarının Başarı Oranı Nedir;
Doğru teşhis, doğru cerrahi uygulama ve doğru protez planlaması ile birlikte başarısı %98 lere varmaktadır.
Dental İmplant Uygulaması Çok Ağrılımıdır?
Diş çekim kadar düşünülebilir. Operasyon sonrası ekstra bir komplikasyon gelişmez ise hastanın konforu birkaç gün bozulmaktadır.
Dental İmplant Uygulamasının Prosedürleri Nelerdir?
İlk önce ağız içi ve radyolojik olarak muayene edilir, hasta istekleri de dikkate alınarak implat tipi ve miktarı tespit edilir. Cerrahi olarak implant yerleştirilir. Sonra 2-3 ay beklenip protez kısmı yapılır. Beklemesiz implantlar da mevcuttur ama uygun şartların oluşması gerekir.
Diş İmplantı Fiyatları Nedir? Dental İmplantlar Kaç Liradır? Vidalı Diş Fiyatları?
Bunun fiyatını ancak ayrıntılı bir muayeneden sonra diş hekimiz belirtebilir. İmplant fiyatı, implantın markasına, sayısına, üzerine yapılacak protezin tipine göre çok çeşitlilik gösterebilir. Telefonla ya da internet üzerinde sağlıklı bir fiyat bilgisi almanız mümkün değildir. O yüzden implant yaptırmak istiyorsanız diş hekiminize muayene olmalısınız.
İmplant Ömrü Ne Kadardır?
Uygun yapılmış ve planlanmış bir implantı uzun yıllar sorunsuzca kullanabilirsiniz. Ama bazı durumlarda implantlar yerleştirildikten kısa bir süre sonra kaybedilebilmektedir. Bunun yanlış kuvvet dağılımından, sistemik rahatsızlıklara, ağız içi enfeksiyonlara, implantın yapısına kadar bir çok farklı nedeni olabilir.
Hiç Dişim Yok. Komple İmplant Yapılabilir mi?
Tamamen dişsiz vakalarda da implant mümkündür. Hastanın yaşı ve kemik seviyesi uygunsa sabit çıkmayan köprü tarzı protezler yapılabileceği gibi implantın tutuculuğunu arttırdığı takıp çıkarılabilen hareketli tarzda protezler de yapılabilmektedir.
Ortodontik Tedavi Esnasında İmplant Yapılır mı?
Genelde implant yapımı için ortodontik tedavinin bitmesi beklenir. Ortodonti uzmanı implant yapılacak boşlukları ve çevre dişlerin konumlarını ortodontik tedavi ile ayarladıktan sonra implant yapılması mümkün hale gelir.
Diş Etlerim Hasta, Dişerim Sallanıyor İmplant Yapılır mı?
Diş eti hastalıkları implantta başarısızlık nedenlerinden biridir. Sallanan dişler gerekli görüldüğünde çekilip diş eti hastalıkları kontrol altına alındıktan sonra implant yapılması mümkündür.
Detaylı Bilgi ve Randevu Talebiniz İçin