Günümüzde kozmetik diş hekimliği hiç olmadığı kadar çok popüler. Diş beyazlatma, yeniden konturlama, lamine, zirkoyum, gingivektomi, diş eti manikürü, lazerle diş etlerine şekil verme bir çok uygulama var aslına bakarsanız bunların bir çoğu zaten vardı ama ismi değişti estetik diş hekimliği içine girdi.
Bu branşta amaç sadece çürüğü doldurmak ya da eksik dişin yerine bir diş koymak değil. Hastanın hem diş, hem diş etleri ile tam bir bütün halinde hoş bir dişsel görüntü ve gülüş oluşturma amacı. Örneğin gülünce diş etlerini 2-3 mm gözükmesi le 1-2 mm gözükmesi arasında ufak fark hastanın gülüş estetiğini hatta daha genç gözükmesini etkileyebilmekte. Yani artık dişi doldurmakla iş bitmiyor. Diş hekimleri olarak estetik kurallara ve hastanın beklentilerine karşı daha dikkatli olmamızda büyük fayda var.
Burada özetle estetik diş hekimliği uygulamalarını arayış öneri ve tavsiye isteyen hastalarımız için gözden geçireceğiz.
Diş Beyazlatma;
Zamanla dişleriniz çevresel etkenlerle renk değiştirip renklenebilir. Bazen de dişler doğuştan koyu renkli olabilir. Bu sebeplerden ötürü diş hekiminiz diş ağartma ya da yabancı ismiyle bleaching işlemine karar verebilir. Bu prosedürde dişleriniz ve diş etleriniz sağlıklı hale getirilip ilk önce varsa diş taşlarınız temizleniyor ve çürükleriniz dolgularınız yapılıyor ağızınınız sağlıklı hale getiriliyor.
Sonra daha çok ofis tipi beyazlatma dediğimiz işlemle size özel birer ağız kaşığı hazırlanıp dişleriniz istediğiniz tona kadar bir ya da birkaç seansta beyazlatılıyor.
Bu beyazlatma işleminin ev tipi de olsa da çok etkili değil. Ayrıca hastalarımız şunu da unutmamalı ki renklendirici ajanlarlar çok maruz kalıyorsanız özellikle köri olmak üzere çok baharatlı yemek alışkanlığınız çay kahve tüketiminiz fazlaysa bir miktar geriye bu işlem dönebiliyor.
Ayrıca sigara kullanan bir hastaysanız zaten bu işe hiç bulaşmayın derim. 2-3 ay sonra ilk haline dönmesi garanti gibi bir şey.
Bonding;
Eğer dişleriniz arasında aralıklar ( diastema) var, kırık , basit düzeyde çapraşık dişleriniz varsa , dişlerinizde kaza nedeniyle aşırı derecede olmayan madde kayıpları varsa travmaya uğramışsa, bonding ile eski hallerini kazanmaları gayet mümkün.
Aslında bonding te bizim bildiğimiz kompozit yani ışıklı dolgu. Diş renginde materyaller. Tabi zamanla hem tutunma hem renk özellikleri arttırılıyor diş üzerine rahatlıkla uygulanıyor ve fark edilmeleri çok zor tabi kurallarına uygun uygulanırlarsa.
Bonding uygulamalarını diş hekiminiz aynı zamanda küçük kavitelerde ya da açığa çıkmış diş kök yüzeylerinin hassasiyete karşı örtmek amacıyla da kullanabilir.
Diş hekiminiz bunu tek bir randevuda genellikle yapabilir. İlk önce diş hazırlanıyor sonra etching solüsyonu sonra bonding uygulaması yapılıyor.
Kısa sürede yapılması diğer restorasyonlara göre fiyatının uygun olması avantajları. Laboratuvarda yapılan seramik restorasyonlar kadar da dayanıklı ve estetik olmamaları da dezavantajları arasında.
Vener ( Veneer);
Dişlerin rengini ve şeklini değiştirmek için dişlerin ön kısımlarına yapılır. Genellikle porselen olmakla birlikte bazen plastik esaslı maddelerden de yapılabilir. Bondingden çok daha uzun ömürlüdür ve daha iyi estetik sağlar. Laminate veneer ler hassas bir çalışma ve laboratuvar aşaması gerektirir.
- Dişlerin arasında boşluklar varsa
- Yıpranmış ve kırılmış dişlerde
- Daimi olarak renklenmiş dişlerde
- Kötü şekilli dişlerde
- Çok ciddi olmayan çapraşıklıklarda
Dişlerinizi daha iyi görünür hale getirmek için kullanılırlar.
Kuron (Kron, crown);
Bazen kaplama da denilebilir. Dişi tamamen ve her yönden saran bir yapısı vardır. Yapıldıktan sonra tamamen diş renginde ve şeklinde görülür. Bazen kapanışın ilişkisinin problemli ve üst dişlere olan mesafenin dar olduğu gözükmeyen alanlarda tamamen metal de olabilir.
Diş önce varsa çürüklerden temizlenir. Madde kaybı varsa pin dediğimiz ufak vidacıklarla ya da daha anker denilen vidalarla, post sistemleriyle diş tamir edilip kesme denilen işlemle küçültülür ve hastanın slikon ölçü maddeleriyle ölçüsü alınarak laboratuvarda hazırlanıp yapıştırılır. Ya da cad cam sistemleri ile kesilmiş dişin dijital ölçüsü alınarak klinikte hazırlanabilir. Alt yapısı metal olabildiği gibi estetiğin önemli olduğu bölgelerde zirkonyum da alabilir. Her durumda üst kısmı porselen yani seramik olacaktır. Çok uzun olmayan diş eksikliklerinde ya da tek diş kronlarında empress dediğimiz alt yapısız direk özel porselenlerden de üretilebilir bunlar estetik uyumu üst düzeydedir. Metal alt yapılı olanlara göre de zirkonyumlar da daha estetiktir. Fiyatları da buna göre değişir empress sistemler daha pahalıyken zirkonyum arada metal destekli porselenler daha ucuzdur genel olarak.
Tüm bu işlemler esnasında daimi kronunuz hazırlanıncaya kadar diş hekiminiz akrilik geçici kronlar yaparak sizi ara dönemde ağrı ve kötü görünümden koruyacaktır.
- Zayıf dişleri korumak
- Aşırı kırık ya da çürük dişleri onarmak
- Diş implantlarının üzerini örtmek
- Köprü protezi yapımından. Diş eksikliklerinde
- Kanal tedavili madde kayıplı dişlerde
- Aşırı renklenmiş dişlerde
- Doğumsal eksik dişlerin yerine konmasında yapılabilirler
Eğer güzel bakılır ve hijyenine dikkat edilirse uzun ömürlüdürler.
Yeniden Konturlama;
Yontarak dişlere şekil vermek de denilebilir. Bunu anlama için dişin yapısını biraz bilmekte fayda var. Dişin en dış tabakası mine dediğimiz cansız vücuttaki en sert dokudur ve dişi bir zırh gibi korur. Altında kalan daha yumuşak ve canlı dokuları ( dentin ve pulpa) muhafaza eder. Mine 0.5-1 mm kalınlığındadır. İşte bu mine kalınlığının tamamını yok etmeden özel elmas uçlu frezlerle diş yeniden belli oranlarda şekillendirilebilir. Fazlası kesinlikle dişe zararlıdır. Çok basit uzunluk kısalık gibi sorunlarda yapılabilir.
Biz ortodontistlerde bu işleme sıklıkla başvururuz. Bunu daha çok çapraşıklıklar için yer sağlamak amacıyla ya da kenarı kırık bir dişin boyunu tel tedavisiyle uzatarak kırık dişi yeniden konturlama işlemi ile simetriğiyle aynı boya getirebiliriz. ARS ( air rotor stripping) denilen bir ortodontik tedavi prosedürün de de belli oranlarda minden aşındırarak toplamda 3-4 mm yer sağlayıp bunu çapraşıklıkları düzeltmede hem lingual hem de normal ortodontik tedavilerde kullanabiliriz.
.Basit diş çapraşıklıklarında
.Minör düzensizliklerde
Braketler;
Bugün birçok birey gerek çocuk olsun gerek se yetişkin braketleri rahatlıkla kullanmaktadır. Braketler sadece dişlerinizin görüntüsünü, çapraşıklıkları, diş aralıklarını ve fırlaklıklarını düzeltmekle kalmaz aynı zamanda düzensiz kapanış problemleri, çene ilişkilerinin düzenlenmesi ve çene eklemi problemlerin de de kullanılır. Ortodontik tedavilerin temelidirler. Kliniğim Ankara merkezli olduğu için buradan şöyle bir istatistik verebilirim ki diş düzensizliklerini düzeltmek için ortodonti tercih eden her 10 hastadan en az 4 ü erişkin (18 Yaş Üzeri) ve bu işi sadece estetik dişler için değil sağlık açısından da tercih ediyorlar. Teller artık o kadar yaygınlaştı ki hiç kimse aaa Ahmet bey tel taktırmış, Bu yaşta diş teli olur mu falan da demiyor. Kaldı ki lingual ortodonti dediğimiz içten yani dişlerin dil tarafından yapılan diş telleri, ya da seramik, porselen, şeffaf diş telleri ya da invisalign, orto clear, digi ortho gibi şeffaf plaklarda tedavi seçenekleri de mevcut genel isimleri aligner. Bunlar ayrıca yemek yerken diş fırçalarken çıkarılabilir. Bunlar yaygınlaştıkça da tedavi ücretleri ve fiyatları da düşüyor. Yaptıran her kes de arkadaşlarına diş tellerini tavsiye ediyor. Artık ortodonti sadece çocuk ortodontisi değil. Sonuçta estetik diş hekimliği ya da gülüş tasarımı için başvuran bir çok hastayı akıllarında hiç yokken braketleri kullanmaya ikna edebiliyoruz. Bu saye de dişlere hiçbir suni ilave olmadan ya da dişlerden madde kaybı yapıp orijinalliklerini bozmadan istediğimiz estetik seviyeye ulaşabiliyoruz.
Braketler ark telleri vasıtasıyla dişlere kuvvet uygulamak suretiyle dişleri istenilen pozisyona getirerek düzelmelerini sağlar. Braketlerle olan ortodontik tedavi süresi ortalama 1 sene civarında sürmektedir vakaya göre de tabi farklılıklar normaldir. Çene ameliyatlarından önce de braketlere ihtiyaç duyulmaktadır. Ortognatik cerrahi prosedürler de braketler ile başlar.
Braketlerin riski azdır. Latex metal allerjis olanlarda bu durum ortodonti uzmanınca değerlendirilmelidir. Çok alerjik bireyler hastanelere yönlendirilmelidir. Altın, nikel içermeyen braketler mevcuttur. Periodontal, diş eti hastalıklarında, şeker hastalığı diabette, kalp rahatsızlıklarında braket tedavisinde dikkatli olunmalıdır ve hijyene dikkat edilmelidir.
Braket tedavisi iki aşamalıdır genelde. Aktif faz ve braketler çıktıktan sonra pasif retansiyon aşaması. Retansiyonda dişler yeni konumuna alıştırılırlar bunun için hareketli ( essix, hawley, wrapround) gibi apareyler yada sabit lingual retainerlar kullanılır. Ortodontist bazen ikisini kombine edebilir.
Köprüler;
Bazen eksik dişlerin yerine köprü denilen parsiyel sabit protezlerde estetik diş hekimliği unsuru olarak diş hekimlerince size önerilebilir.
Bunun için eksik dişin önündeki ve arkasındaki dişlerin küçültülüp metal ya da zirkonyum bir iskeletin üzerine porselen estetik materyalinin giydirilmesi gerekir. Hijyen kurallarına dikkat edilir ve iyi bakılırsa ömürleri gayet uzundur. Fiyat olarak ta eğer destek dişlerde çürük ve büyük dolgu gibi kron yapımını gerektirecek harabiyet varsa implant tedavisine alternatif olup ücret avantajı sağlayabilir.
İmplantlar;
Sitemizde implant olayından bolca bahsettik. Ayrıntılı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz. İmplant bence diş hekimliğinin geleceği olarak değerlendirilmelidir. Artık klasik parsiyel hareketli diş protezleri kaybolmaya yüz tutmuştur. İmplant mı? Protez mi dersek tabi cevap implanttır. İmplant fiyatlarının daha makul seviyelere inmesi, ücretlerinin nispeten kolay karşılanabilir ve taksit seçeneklerinin birçok klinik tarafından hastalara önerilmesi. Tabi implant yaptıran hastalarca implantın tavsiye edilmesi implanta rağbeti arttırmıştır. Diş eksikliği kadar kemiği de koruyarak eksiklikleri kesinlikle iyi bir çözüm alternatifidir.
Diş eti hastalığı olan periodontal problemli bireylerde, diabetli şeker hastalığı olan hastalarda, estetiğin önemli olduğu bölgelerde, sallanan dişlerin yerine kemik uygunsa ve hastalık sağlıklı hale getirilip rahatlıkla uygulanabilir.
Diğer Periodontal Plastik Seçenekler;
Bir dizi diş eti cerrahisi prosedürü gülüşünüzü iyileştirmek için kullanılabilir.
- Eşit olmayan diş eti seviyesi
- Çok uzun ya da çok kısa görülen dişler.
- Gülünce diş etlerinin aşırı gözükmesi
- Açığa çıkmış kök yüzeyleri
- Çene ve diş etindeki girintiler.
- Diş etindeki siyah renklenmeler.
- Diş eti bağı, frenulum.
Gingivektomi, gingivoplasti, frenelektomi (diş eti bağının cerrahi operasyonu), diş eti manikürü, gibi diş etini ilgilendiren cerrahi girişimler ile diş etlerinize form verilip estetik diş hekimliği aracı olarak kullanılabilir. Bu cerrahi operasyonlar lazer ile yapılabildiği gibi klasik tarzda da yapılabilmektedir.
Detaylı Bilgi ve Randevu Talebiniz İçin