Invisalign ve Şeffaf Plak Tedavileri Hakında Edilenler

Invisalign ve Şeffaf Plak Tedavileri Hakında Edilenler

            Geleneksel diş telleri hep biraz rahatsız edici aynı zamanda dişleri düzeltirken yeme içime, batma vb. bazı zorlukları beraberinde getirdiği düşünülür. Buna karşın invisalign dişleri düzeltmek için farklı bir teknik ortaya koyar. Bu sayede klasik braketlerinin meydana getirdiği birçok zorluğu ortadan kaldırabilir hastalara daha gelişmiş bir estetik ve konfor vaat eder. 

            Invisalign şeffaf plaklarla kapanış problemlerini çözmeyi, gülüş estetiği sağlamayı amaç edinen bir marka ismidir. Bu amaçlı dünya da ve yurdumuza onlarca farklı marka şeffaf plak üretimi yapmaktadır ( Orthero, ClearCorrect, Spark ..). Bunların biyomekanik çalışma prensipleri temel olarak aynıdır. Ama materyal ve tasarım farkları vardır. Ama invisalign dünya da köklü ve yaygın kullanılan bir markadır.

 

Invisalign Biyomekanik Prensipleri

Çekme değil, itme kuvveti?

            Geleneksel diş tellleri ve şeffaf plakaların arasındaki biyomekanik olarak en hayati fark dişe uyguladıkları ortodontik kuvvetin farklılığıdır. Braketler vasıtasıyla diş telleri dişe bri çekme kuvveti uygularken invisalign şeffaf plakları dişe bir itme kuvveti uygulayarak dişi istenilen yere doğru hareket ettirir. Şeffaf plaklar dişleri çeşitli yönlerden kavrar ve dolayısıyla bu itme kuvvetini dişlere bir çok yönden iletebilir.

                Invisalign plak sistemleri kendine özel bilgisayar programları ile biyolojik limitler içerisinde bir plak sonraki dişlerin alacağı şekli planlayıp buna uygun plak üretir. Dişleri her yönden saran bu plaklar kullanıldıkça da dişlere üretilen bu plak şekline kadar bir itme kuvveti uygular.

Invisalign Plak sistemlerinde kullanılan yardımcı elemanlar?

            En önemli ve sık kullanılan yardımcı eleman ataşmanlardır. Bunlar dişler üzerine yapıştırılan dolgu benzeri kabartılar olup özel şekilleri ile bu kuvveti dişe iletir, kuvvet çifti oluşturur hem de yüzey alanını arttırarak daha efektif bir kuvvet uygulanmasını sağlar.

            Her bir diş için ve her bir diş hareketi için özeldirler.

            Ataşmanlardan başka ağız içi elastikler ve ağız içi mini vidalar ( TADs) invisalign sistemde en sık kullanılan yardımcı araçlardandır

Invisalign şeffaf plaklarla ortodontik tedavi protokolleri?

                         Çene Genişletmesi

            Çene genişletmesi ve proklinasyon çapraşıklıklar için yer kazanmanın ilk aşamasıdır. Şeffaf plakların iyi bir genişletme sağladığı bir çok yayın ve bilgisayarlı tomografi çalışmaları ile gösterilmiştir. Bu genişletmelerde dişler paralel ya da devrilme hareketlerini kombine olarak yapar.

                        Proklinasyon

            Sabit bir noktadan dişi ileri doğru alma hareketi şeffaf plaklarda yer kazanmak için sıklıkla kullanılır , özellikle bu diş olması gerekenden daha geride ise proklinasyon miktarı ve dolayısıyla çapraşıklıkları düzeltmek için kazanılan yer miktarı da artar.

                        IPR

            IPR diş aralırından aşındırma yaparak yer kazanmanın İngilizce kısaltmasıdır ( interproximal reduction) . Diş arası aşındırma derken hastalara biraz ürkütücü gelse de koruyucu mine tabakaından minimal kayıp yapıldığından zararlı değildir. Zaten çok çok az bir yer sağlanbilir ama toplamda birkaç dişten yapıldığında işe yarar bir yer elde edilebilir.

            IPR için çeşitli stripler ve diskler kullanılabilir. Miktarı 0.2 ile 0.7 mm arasında değişen oranlarda invisalign sistemlerde programlanabilir.

                        Hizalama

            Araştırmalar şeffaf plak sistemlerinin spee eğrisini başarıyla düzelttiğini göstermiştir.

                        Retraksiyon

            Özellikler çekimli vakalarda kesici dişlerin geriye doğru hareketini ifade eder, şeffaf plaklarla ortodontik tedavinin genelde son aşamalarında olur, rezidüel boşluklar, çekim boşlukları bu şekilde kapatılır. Çekim boşlukları aynı zamanda azı dişlerinin öne doğru hareketi ile de kapatılabilir ( molar mesialisyonu ) ama bu çok ön görülebilir bir hareket olmadığından çok tercih edilmez.

 

Değişik Diş Hareketlerinde Invisaling nasıl çalışır, Şeffaf plaklar dişleri nasıl hareket ettirir, plaklarla diş hareketi

 

İntrüzyon:

The image shows tooth intrusion, one type of movement in biomechanics of clear aligners

            İntrüzyon kabaca dişlerin çene kemiğine doğru hareketini belirten bir terimdir. Newton 3. Prensibine göre bu hareket arka dişlerde de tam ters extrüzyon dediğimiz dişlerin uzama hareketine neden olur o yüzden dikkatli ve bu karşıt hareketlerin iyi öngörülmesi gerekir.

            Bite ramp dediğimiz üst ön keser dişlerin palatinaline yerleştirilen ısırma blokları introzyon yareketinde yardımcı bir invisalign unsurudur.

            Ayrıca ataşmanlar iyi planlanmalıdır. Yüksek intrüzyon oranlarında mini vidalardan yardım alınmalıdır.

 

Extrüzyon:

            Ekstrüzyon dişin uzama hareketidir, invisalign anterior dişlerin ekstrüzyon hareketinde hareketi destekleme amaçlı kendi dizaynı extrüzyon ataşmanları kullanır.

            İntrüzyona göre limitleri düşük ve öngörülebilirliği daha azdır. Bazı vakalarda butonlar da yapıştırılarak  elastik kullanımı ile ektrüzyon hareketi desteklenir.

Devrilmiş Dişlerin Düzeltilmesi ve Devrilme:

            Eski diş kayıplarının önü ve arkasındaki dişler boşluğa doğru, yanlış ortodontik tedaviler sebebi ile, periodontal olarak zayıf dişler dil kuvveti ile, gibi sebeplerle dişler kolayca devrilebilir. Devrilmiş dişlerin de implant yerleştirmek, çiğneme basıncını dengeli dağıtmak, estetik gibi sebeplerle dikleştirmesi sıklıkla gerekir. Bu işleme ortodontide upright adı verilir. Plaklar bu işlemde oldukça başarılıdır.

The image shows dental interproximal reduction in the mechanics of clear aligners

            Bunun için kuvvet çifti şeklinde ataşmanlar planlanır.

            Bunun tersi devrilme hareketi de aynı şeklide gerçekleşir. Ortodontide çoğu durumda istenmeyen bir harekettir ama gövdesel paralel hareket yerine sıklıkla başımıza gelir.

            Invisalign şeffaf plak tedavisi sonunda kök paralellikleri kontrol edilip gerekirse ek plaklarla devrilmiş dişler düzeltilmelidir.

Tork:

            Ortodonti de kron torku dişlerin köklerinin sabit kalırken kronlarının açısal olarak hareket ettirilmesini, kök torku ise tam tersi hareketi ifade eder. Özellikle üst ön dişlerin doğru torklarda yerleştirilmesi çene ve dudak yapısına uygun bir gülüş elde etmek için çok önemlidir.

            Şeffaf plaklarla tork kontrolü nispeten zordur, genellikle overcorrection dediğimiz aşırı düzeltme gerektirir ki geri dönüşler telafi edilebilsin. Özellikle çekimli vakarda çok dikkatli olunmalı büyük dikdörtgen ataşmanlar tercih edilmelidir. 

            Align da bo tork kontrolünü sağlamak için invisalign plaklarını gingival üçlüde daha kuvvetli ve dirençli olacak şekilde üretir. Ayrıca keser dişlerde tork kontrolü içiğn power ridgler planlamaya eklenebilir.

Rotasyon:

            İnvisalignin rotasyon düzeltimi için geliştirdiği optimize ataşmanlar genellikle kanin ve premolar dişlerde teknisyen tarafından kullanılır ama diğer rotasyonlu dişler büyük dikdörtgen ataşmanlarla desteklenmelidir. Ve rotasyon düzeltimin de overcorrection yapılmalıdır.

            Aşırı rotasyonlu dişlerin düzeltimi buton ve elastik kullanımı ile desteklenmelidir .

Translasyon:

The image illustrates tooth translation, one type of movement in biomechanics of clear aligners

Dişin kron ve kök kısımının devrilmeden istenilen yöne doğru hareketidir. İstenilen bir hareket türüdür. Kök kontrol ataşmanları ile desteklenmelidir.

 

INVISALING ŞEFFAF PLAK TEDAVİLERİ HAKKINDA SIK SORULAN SORULAR

Diş Telleri mi daha hızlıdır, invisalign, şeffaf plak tedavisi mi?

            Önemli olan vaka seçimi ve doğru hareketlerdir, planlama da hata yapılmazsa şeffaf plaklar çok daha kontrollü ve göreceli olarak hızlıdır

Hangisi daha ağrılıdır, Diş teller mi şeffaf plaklar mı?

            Bir çok araştırma şeffaf plak tedavilerinin ilk bir haftalık ağrı deneyiminin diş tellerinin ilk bir haftada neden olduğu ağrıya kıyasla daha az olduğunu göstermiştir.

Hangisi daha ön görülebilir, Diş teller mi şeffaf plaklar mı?

            Şeffaf plaklar yapay zekanın da işin içine girdiği bilgisayar ara yüzleri ve tamamen dijital sistem ağız taramaları ile olabilecek diş hareketleri çok daha iyi kestirilebilir ve tedavi sonucu tellere kıyasla daha gerçeğe yakın öngörülebilir.

Şeffaf Plakların Arkasındaki Teknoloji Nedir?

            3 boyutlu ağız içi tarama sonrası sofistike bilgisayar programları ile tedavi planı oluşturma sonrası kişiye özel şeffaf plak üretimini kapsar.

Şeffaf Plak Tedavileri Ne Kadar Sürer?

            Bu tamamen başlangıç problemine bağlı olarak değişir basit çapraşıklıklar 7 plağa kadar düzeltilebilir buda ortalama 7 haftalık bir süre alır ağır tedavilerde plak sayısı 60-70 hatta ek plaklarla birlikte çok daha fazlasına kadar çıkabilir bu da her plağın ortalama 1 hafta kullanıldığını düşünürsek 60-70 haftayı bulur.

Invisalign tedavisinden sonra da pekiştirme gerekli midir?

            Evet diş tellerinde olduğu gibi invisalign tedavisinde de tüm şeffaf plaklar ile olan tedavilerde pekiştirme gereklidir. Bu sabit lingual retainer dediğimiz dişlerin arkasından geçen bir telle olabildiği gibi plaklarla ya da ikisi ile birlikte kombine de olabilir. Bunun süresine ve tipini ortodontistiniz karar verecektir.

Invisalign tedavisinin temel faydaları nelerdir?

            Konfor, estetik, serbestlik olarak özetlenebilir.

Şeffaf Plaklar Neden Yapılır? Invisalign Plaklarının Yapısı Nedir ?

            Şeffaf plaklar , beyazlatma plakları, essix dediğimiz ortodontik pekiştirme plakları hepsi benzer olsalar da kimyasal içerikleri farklıdır.

            Invislaign SmartTrack® isimli patentli bir malzeme kullanır, SmartTrack malzemesi Invisalign sistemi için özel olarak tasarlanmıştır ve 8 yıllık araştırma ve geliştirmeye, test edilen 260 malzemeye ve biyomekanik ve malzeme biliminde onlarca yıllık uzmanlığa dayanmaktadır. Plastiğin kendisi USP Sınıf VI tıbbi sınıf, Bisfenol-A (BPA) içermeyen aromatik termoplastik poliüretan/kopoliester reçinelerden oluşan çok katmanlı bir malzemedir.

Invisalign Fiyatları Nedir ? Diş teller mi daha ucuz ? Şeffaf plaklar mı?

            Invisalign fiyatları vakaya göre değişmektedir, İnvisalign de vakanın şiddetine göre birkaç temel tedavi paketi vardır, gerekli olan plak sayısına göre fiyatlar değişmektedir. Türkiye de klasik diş tellerinde biraz daha pahalı olduğu söylenebilir.

Invisalign, Şeffaf Plak ve Diş Teli tedavilerini Sigorta Karşılar mı? Devlet, SGK  Karşılar Mı?

            Öncelikle Özel sigortanızın kapsamına bakmalı ve sigorta sağlayıcınız ile konuşmalısınız Poliçe kapsamına göre durum değişebilir. Ama SGK özeldeki diş ve ortodonti tedavi ücretini karşılamamaktadır. Devlet güvencesi altında yaptırmak istiyorsanız bir devlet kurumu ya da üniversite hastanesine başvurmalısınız.

Invisalign Dişler Arsındaki Boşluğu Kapatabilir mi?

            Tabi ki, ortodontide dişler arasındaki bu boşluklara diastema diyoruz invisalign bunu başarıyla tedavi edip boşlukları kapatabillir.

Invisalign Sadece Dişleri mi Düzeltir , Çeneleri Hareket Ettirebilir Mi?

            Ortodontide çene hareketi dediğimiz iskeletsel değişimler büyüme gelişim ile alakalıdır, eğer büyüme gelişim bitmediyse çenelerde düzelebilir.

Invisalign Tedavisi Esnasında Plakları Takmayı Unutursam Ne Olur?

            Ortodontik kuvvetin en önemli özelliklerinden biri devamlı olmasıdır, sonuçta vücuttaki en sağlam yapılardan birini yani dişleri hareket ettirmeye çalışıyoruz, arada bir unutursanız tabi ki bir şey olmaz ama doktorunuzun önerdiği takım süresinin dışına çok çıkarsanız ( genelde günde 22-23 saat yemek harici kullanılması önerilir) tedaviniz başarılı olmayacaktır. Invisalign ile istenilen sonucun alınamamasının en önemli nedeni de hastadan kaynaklanan uyum problemidir.

Ortodonti Uzmanı Dr.Enver Akın Özkan Ankara Ortodonti, Diş Teli, Invisalign Şeffaf Plak Tedavisi

 

Detaylı Bilgi ve Randevu Talebiniz İçin